Un nou trend în Europa: Călătorii mai multe, înnoptări mai puţine
Europenii au efectuat 5 milioane de călătorii în plus, în 2011, comparativ cu 2010, însă și-au scurtat semnificativ durata călătoriei, astfel încât numărul înnoptărilor turistice a scăzut anul trecut cu 0,1%, potrivit Biroului de Statistică al UE – Eurostat.
Majoritatea călătoriilor efectuate de europeni în 2011 au fost către o destinație din țara de rezidență (76%), și mai puțin de 1 din 4 călătorii au fost efectuate în străinătate. Potrivit Eurostat, călătoriile domestice scurte (1-3 nopți) au totalizat 50% din toate călătoriile efectuate în UE, în 2011.
Călătoriile domestice mai lungi au totalizat 26%, în timp ce călătoriile în străinătate efectuate de europeni, scurte și lungi, au totalizat 5%, respectiv 18% din numărul total de călătorii efectuate. Doar în 8 țări din UE numărul călătoriilor de lungă durată l-a depășit pe cel al călătoriilor de scurtă durată.
Numărul călătoriilor efectuate de europeni a scăzut din 2008 încoace, menținându-se în jurul cifrei de 1,2 miliarde de călătorii pe an. Deși numărul călătoriilor în interes de leisure a rămas la peste 1 miliard/an, numărul călătoriilor în interes de serviciu a scăzut semnificativ, de la 166 milioane în 2008, la 145 de milioane în 2011, ceea ce înseamnă o scădere de 12,7%.
În ceea ce privește vacanțele europenilor, cel mai mare impact a fost observat în anul 2009, când s-a înregistrat o scădere semnificativă a numărului de înnoptări. Rezidenții UE au efectuat cam același număr de călătorii însă acestea au fost mai scurte ca înainte de criză. În ceea ce privește călătoriile de business atât numărul acestora precum și durata lor au scăzut.
Creșterea numărului de călătorii efectuate de europeni în 2011 nu a adus așadar și o creștere a numărului de înnoptări. Per total, numărul înnoptărilor a scăzut cu 0,1% în 2011, în special în ceea ce privește călătoriile domestice -0,7%.
Cu toate acestea rezidenții UE au cheltuit pe vacanțe cu 0.7% mai mult în 2011 ca în 2010. În medie europenii au cheltuit 64 euro pe o noapte de vacanță, 50 de euro în cazul călătoriilor domestice și 82 euro în cazul călătoriilor în străinătate.
Deși mai mult de 3 din 4 călătorii au fost domestice, călătoriile pe termen lung în străinătate efectuate de europeni au totalizat jumătate din cheltuielile totale ale turiștilor în 2011.
În 2011, majoritatea turiștilor europeni s-au cazat în așa numitele unități de cazare private. Acestea includ camere închiriate în casele unor familii, locuințe închiriate de la persoane private sau de la agenții profesionale, precum și la prieteni sau la rude. Cazările în hoteluri sau stabilimente asemănătoare au totalizat doar 26% din total, în timp ce alte unități de cazare colective precum case de vacanță, campinguri sau hosteluri au totalizat 10%.
În ceea ce privește unitățile de cazare preferate s-au observat diferențe în funcție de destinația aleasă. Pentru călătoriile domestice mai mult de două treimi din călătorii au fost efectuate în unități private și mai puțin de 20% la hoteluri sau stabilimente asemănătoare. Pentru călătoriile în străinătate, hotelurile și stabilimentele asemănătoare au totalizat 52,8% din preferințele turiștilor.
De precizat că, în 2011, jumătate din rezidenții UE au făcut o călătorie sau mai multe în timpul verii. Majoritatea europenilor au mers în vacanță în al treilea trimestru al anului. În timpul lunilor iulie, august și septembrie aproape jumătate dintre europeni au efectuat cel puțin o călătorie în interes personal.