Zona viticolă Dealu Mare devine destinaţie pentru cicloturism
Regiunea viticolă Dealu Mare va deveni una din cele mai atractive destinații pentru cicloturism din România. Carpathian Tourism Cluster România a lansat astăzi un proiect pilot intitulat „Traseul Cicloturistic Dealu Mare”, care este parte a strategiei de dezvoltare a cicloturismului inițiată de Carpahian Tourism Cluster.
Noul traseu cicloturistic are o lungime de 140 km și poate fi parcurs în cinci zile de către cicliștii cu nivel mediu de pregătire fizică, având în vedere că terenul este atât plat, cât si deluros. Proiectul are ca ținte și turiștii care vin pentru o zi sau pentru un întreg weekend din București, Ploiești sau Brașov. Proiectul Dealu Mare include editarea de hărți pentru cicloturism și organizarea de evenimente cicliste și competiții pentru promovarea regiunii pe teritoriul României și în afara sa.
„Începând cu 2011 se vor efectua ture organizate asigurând biciclete, ghid turistic, transport, cazare și masă”, se arată în comunicatul de presă.
Mircea Crisbășanu, coordonatorul proiectului și manager al Cycling România este de părere că zona Dealu Mare are numeroase avantaje și arată un potențial pentru cicloturism în continuă crestere. „Punctul de start al traseului este aproape de București, la doar 60 km distanță, iar mijloacele de a ajunge în regiunea Dealu Mare vor fi considerabil ușurate de construirea sectorului de autostradă București – Ploiești. Traficul rutier de-a lungul traseului este redus, acest aspect oferind cicliștilor șansa de a admira pe deplin frumosul peisaj cu specific colinar. Calitatea drumurilor este bună, în timp ce clima este excelentă pentru cicloturism, întrucât zona este amplasată de-a lungul paralelei 45, asemenea nordului Italiei sau regiunii Bordeaux”, a declarat coordonatorul proiectului.
Traseul începe lângă Ghighiu si se termină la mănăstirea Ciolanu, traversând cele mai importante zone viticole la Seciu, Urlați, Ceptura, Tohani, Săhăteni, Pietroasele și Merei. În cramele de aici vor fi posibile degustări de vinuri, în timp ce în Buzău turiștii vor putea lua parte la o adevărată aventură culinară, participând la o vânătoare de trufe în pădure. De asemenea, vor putea fi vizitate mânăstirile Ghighiu, Vărbila, Jercălăi și Ciolanu, dar și alte obiective turistice.
Proiectul a fost lansat în colaborare cu Cycling România, asociația de dezvoltare în turism Monteoru Renaissance si mai multe municipalități din zona Dealu Mare.